Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

 

Pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu meru oralne higijene i neophodan je uslov u   sprečavanju nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba koristi pravilnu tehniku pranja zuba.

Pranje zuba zahteva minimum 3-5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjaju hrana, plak i bakterije sa površine zuba i jezika.

 

Četkica se postavlja sa spoljne strane zuba, vodoravno, i to tako da vlakna četkice zaklapaju ugao od 45° u odnosu na osu zuba dodirujući granicu desni i zuba. Laganim pokretom, uz blagi pritisak, četkica se okreće prema dole. Jednim pokretom treba obuhvatiti 2-3 zuba a pokret ponoviti najmanje 8 puta. Nakon toga preći na susedne zube prema sredini vilice. (slika 1)

        Slika 1

Istu tehniku primenjujemo i za donju vilicu, s tim što se u tom slučaju pokreti vrše prema gore. Treba voditi računa da se prilikom pranja ne primenjuje jak pritisak na površinu zuba, kao ni pokreti levo-desno, jer može doći do mehaničkog ostećenja tkiva.

Nakon čišćenja spoljnih površina prelazimo na unutrašnje površine zuba. Za unutrašnje površine bočnih zuba važi ista tehnika kao i za spoljne površine. Dakle, četkica je vodoravno postavljena (u ovom slučaju sa strane nepca), a vlakna pod uglom od 45° dodiruju granicu između zuba i desni, te laganim pokretima dole (u gornjoj vilici) odnosno gore (u donjoj vilici) vršimo čišćenje unutrašnjih površina. Unutrašnje površine prednjih zuba čistimo postavljanjem četkice okomito u odnosu na osu zuba te odgovrajućim pokretima dole odnosno gore. (slika 2)

       Slika 2

Na samom kraju, pristupamo čišćenju griznih površina zuba, što se ostvaruje pokretima naprijed-nazad. (slika 2)

Četkicom se čiste tri od pet površina zuba.Za prostore između zuba koristi se konac ili interdentalne četkice.Samo oni odstranjuju bakterijske naslage iz međuzubnih prostora na području ivice desni.Postoje različiti dizajni zubnog konca i interdentalnih četkica: za čišćenje međuzubnih prostora,za čišćenje kritičnih predela oko mostova,za implantate,za fiksne ortodontske aparate.

 

Uputstvo za pravilnu upotrebu konca

Namotajte 20 cm konca oko srednjih prstiju. Konac postavite između palca i kažiprsta, ostavljajući oko 5 cm konca. Koristitite palac da usmerite konac između gornjih zuba.Ostavite 2 do 3 cm konca zategnutog između prstiju. Koristite kažiprst da navodite konac između donjih zuba.Lagano uvodite konac između zuba koristeći cik-cak pokrete. Ne nabijajte konac između zuba. Koncem pratite obline zuba.Trljajte koncem gore i dole uz bočne strane zuba. Tako sa čistim delom konca očistite svaki zub pojedinačno.Završite vodicom za ispiranje usne šupljine.

 

 

 Interdentalne četkice

Najkritičnije tačke u Vašim ustima ne možete dostići ni sa jednom četkicom za zube. Samo sa odgovarajućom interdentalnom četkicom, koja ispunjava kompletan interdentalni prostor, možete mehanički odstraniti plak sa površine zuba, koji se nalazi i stvara u interdentalnom prostoru.

Koja interdentalna četkica je najoptimalinija?

Premala interdentalna četkica, ne može dovoljno dobro očistiti interdentalni prostor, a sa prevelikom četkicom se možemo povrediti. Zato se posavetujte sa svojim stomatologom ili ga zamolite da Vam izmeri interdentalne prostore.

 

Tečnosti za ispiranje usta

Na našem tržištu se mogu naći različiti rastvori namenjeni dopuni Vaše oralne higijene.Posavetujte se sa stomatologom , koji od njih najviše odgovara stanju u Vašim ustima i koristite ih prema uputstvu.

Najčešća pitanja koja postavljate stomatolozima:

Koliko je bitna zubna pasta koju upotrebljavam?

Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Na policama se često mogu naći na desetine različitih vrsta. Važno je da izaberete pastu koja sadrži fluor u koncentraciji od 1100 -1400ppmF.Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući povećani rizik za karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosetljivost zuba. Pitajte nas koja je zubna pasta najbolja za Vas.

Koju vrstu četkice da upotrebljavam?

Četkica s mekim vlaknima najbolja je za uklanjanje naslaga sa zuba. Četkice s manjom glavom prikladnije su jer mogu bolje dohvatiti sva područja usne šupljine.Pretvrdom četkicom i prejakim pritiskom tokom četkanja odvajate desni od zuba.Tome pripomaže i pogrešna tehnika čišćenja.Ovako izloženi vratovi zuba vrlo su osetljivi,što se oseća kao lagani bol u dodiru sa hladnim,vrućim.. Postoji na tržištu i električna četkica. Ona može bolje očistiti zube, naročito kod osoba koji nisu toliko spretni ili imaju poteškoća pri pranju.

Koliko često treba da menjam četkicu za zube?

Četkicu trebate promeniti kad počnete primećivati znakove istrošenosti ili nakon dva do tri meseca.

PRAVILNO ODRZAVANJE ORALNE HIGIJENE podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa!