Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Implantologija

Nepovratno izgubljeni zub ne mora značiti kraj Vašeg blistavog osmeha. Zubni implantati predstavljaju najsavremenije nadoknade zuba u celosti.

Sama procedura postavljenja zubnog implantata je veoma jednostavna i ne traži poseban postoperativni tretman. Vreme između tretmana postavljanja zubnog implanta i tretmana finalne izrade krunica zuba može biti ispunjeno nekim prelaznim protetskim rešenjem.

Implantati su izrađeni od plazmiranog titana, materijala koji je biokompatibilan sa našim tkivom i organizam ga ne prepoznaje kao strano telo,što znači da ne postoji mogućnost odbacivanja implantata kao stranog tela.

Zbog svoje biokompatibilnosti, impalntati novije generacije se integrišu sa koštanim tkivom. Na taj način daju osećaj, izgled i funkcionalnost pravog zuba.

Implantat zamenjuje koren prirodnog zuba,na njega se fiksira suprastruktura,koja zamenjuje obrušen patrljak,na koji se cementira krunica ili most.

Implantat moze biti rešenje kod nedostatka jednog ili više zuba.

Prednosti koje uživaju pacijenti sa zubnim implantatima su višestruke. Ni jedna protetska nadoknada ne može stvoriti osećaj i konfor prirodnog zuba koji daje zubni implantat. Zbog savršene funkcionalnosti, ishrana pacijenata sa implantatima će biti potpuno ista kao i kod prirodnih zuba, a samim tim takav pacijent je potpuno siguran u sebe i pun samopouzdanja.

Zubni implantati

 

Gubitak zuba česta je pojava koja se događa usled traume (izbijanja zuba), karijesa, bolesti desni ili starenja. Koji god razlog bio u pitanju, gubitak zuba mora se nadomestiti - zbog estetskih i funkcionalnih razloga. Iako postoje brojne opcije restauracije zuba poput proteza ili mostova, pokazalo se da nijedna nije funkcionalna niti trajna kao implantati. U velikom broju slučajeva, implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno restaurirala funkcionalnost zuba i potpornih struktura.

 

Šta su implantati?

 

Najjednostavnije rečeno,to su zamenici korena zuba, napravljeni od titana,koji se preciznim instrumentima , u lokalnoj anesteziji , ugrađuju u viličnu kost.

 

Kakav je postupak ugradnje zubnih implantata?

 

Pre same ugradnje impIantata, potrebno je proveriti zdravlje Vaših zuba i desni; ukoliko postoji naznaka oboljenja,potrebno je stanje sanirati. Tretman će biti isplaniran nakon rendgenskog pregleda kojim se ocenjuje kvalitet kosti i proverava anatomija potporne strukture.

Vaš lekar će Vas detaljno upoznati sa procedurom ugradnje implantata, objasniti Vam moguće rizike i komplikacije i upoznati Vas sa postoperativnim tretmanom.

Nakon ugradnje implantata,potreban je period zarastanja,odnosno osteointegracije,u kom kost prožima implant.Obično traje 2-6 meseci.Nakon tog perioda,moguće je uraditi protetsku nadoknadu na implantatu.

 

Ko može ugraditi zubne implantate?

 

Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor kandidat je za ugrađivanje dentalnih impIantata. ImpIantati mogu biti rešenje i kod otežanog ili potpuno onemogućenog nošenja zubnih proteza.
Važno je da imate dovoljno koštanog tkiva, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće, te da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolisani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično).

 

Koje su prednosti implantata?

 

 

Manji gubitak koštanog tkiva

Prirodni proces obnove organizma održava i koštano tkivo oko korena zuba. Kod gubitka zuba kost k polako počinje nestajati, što čak može izmeniti oblik vilice. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, prevenirajući tako gubitak koštane strukture. 

 

Poboljšana funkcionalnost

Kada implantati srastu sa kosti, oni funkcionišu jednako kao Vaši prirodni zubi, dakle , mogu poslužiti kao nosači mosta, što omogućava izradu fiksnog protetskog rada.

 

Očuvanje prirodnih zuba 

Zbog ugradnje impIantata ne morate žrtvovati Vaše zube, jer njegova ugradnja ne zahteva uključivanje susednih zuba kako bi služili kao potpora impIantatu. To znači da vaši prirodni zubi ostaju netaknuti, što je važna dugoročna dobrobit za vaše oralno zdravlje.

 

Estetika

Napravljen profesionalno, zubni impIantat neraspoznatljiv je od okolnih, prirodnih zuba..