Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Fiksni ortodonstki aparati se, kao što im i samo ime kaže, postavljaju na zube na taj način da ih može postaviti i ukloniti samo terapeut. Pričvršćavanje se obično izvodi putem posebnih djelova tj. preko atečmena i bravica.

 

 

 

 

  

Prednosti:

- obezbjeđuje pomjeranje i više zuba istovremeno u sva tri pravca;

- raznovrsnost liječenja velikog broja slučajeva sa različitim malokluzijama;

- brz i kontrolisan terapijski efekat;

- dejstvo aparata je pojačano funkcijom žvakanja;

- postavlja i uklanja terapeut pa je osigurana potpuna kontrola terapije

Nedostaci:

- moraju se veoma precizno planirati i ugrađivatitj.mora ih postavljati specijalista;

- ne može se uvijek dobiti saglasnost od pacijenta ili roditelja

- nisu pogodni za primjenu kod djece sa mliječnom i mješovitom denticijom;

- vrebaju razne opasnosti ako se nose bez redovnih kontrola;

 

 

 

Terapija fiksnim ortodonstkim aparatima je individualna i može trajati od 6 mjeseci pa do preko godinu dana. Međutim, ortodontska terapija ne završava se skidanjem fiksnog aparata. Ona se može smatrati završenom samo ako i poslije prestanka nošenja aparata novi položaj zuba ostane nepromijenjen.

Iz iskustva je poznato pomjereni zubi, po prestanku nošenja aparata, imaju tendenciju da se vrate u svoj prvobitan položaj. Kako bi se ova pojava spriječila, poslije skidanja fiksnih ortodontskih aparata postavljaju se tzv. retencioni aparati. Oni takođe mogu biti fiksni mada su češće mobilni i po svom obliku liče na pokretne pločaste aparate (proteze za djecu). Dužina nošenja ovih proteza zavisi prije svega od malokluzije koja je bila liječena. U zavisnosti od toga, ovi aparati se nose od jednog do nekoliko mjeseci.

U našoj ordinaciji možete odabrati fiksni ortodontski aparat sa metalnim ili keramičkim bravicama.

Održavanje fiksnog ortodontskog aparata

Da bi vaši zubi i desni ostali zdravi ključna stvar je svakodnevno uklanjanje zubnog plaka.

Plak je lepljivi bezbojni sloj bakterija koji se neprekidno formira na vašim zubima, ali i bravicama i žičanom luku. Zaostajanje plaka na zubima i bravicama usled loše higijene  prouzrokovaće otok i crvenilo desni, krvarenje pri pranju, karijesne šupljine na zubu ili bele mrlje na zubima.

Evo nekih osnovnih pravila važnih za očuvanje zdravlja zuba i desni:

ČETKAJTE ZUBE

Perite vaše zube, desni i ortodontske bravice tri puta dnevno (nakon svakog jela). Posebno obratite pažnju na površine zuba između desni i bravica.

Zube četkajte običnom četkicom za zube sa mekim vlaknima (soft) koja ne sme biti starija od 6 meseci i pastom za zube koja mora da sadrži fluor (najmanje 1000ppm-a). Zube bravice i luk perite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na fiksni aparat, prvo odozdo a onda odozgo u odnosu na aparat. Postoje takođe i specijalne ortodontske četkice za zube sa snopovima vlakana zarezanim u obliku  latiničnog slova V , pri čemu zarez služi da se obuhvate bravice i luk sa obe strane (npr. GUM Orthodontic Brush).  Postoje i četkice za „solo“ četkanje svakog pojedinačnog zuba (npr. CURADEN CS 1009), a efikasnim su se pokazale rotirajuće četkice na baterije (npr. Philips Sonicare ili Oral-b Ortho).

KONČAJTE ZUBE

Obavezno koristiti konac za zube, najmanje jedan put dnevno, pred spavanje nakon večere.  Njime se uklanja zubni plak smešten između zuba i ispod ivice desni – to su područja koja su van domašaja vlakana zubne četkice. U stvari, ako se ne koristi i konac za zube, 40% površine zuba ostaje neočišćeno. Ako vam pri končanju pojačano krvare desni, to je samo znak da još više pažnje posvetite pravilnom končanju. Krvarenje će prestati nakon što se ukloni bakterijski plak i desni zaleče.

Biće vam lakše da iskončate zube ako koristite specijalni konac koji je sačinjen iz tri dela (npr. Oral-b Super Floss, Curaprox Thornton Superfloss). Jedan kraj tog konca je krut, tako da se lako može provući kroz prostore između zuba – iznad žičanog luka kod zuba gornje vilice i ispod žičanog luka kod zuba donje vilice. Na taj kruti deo nadovezuje se deblji, sunđerasti deo kojim se najbolje uklanja bakterijski plak na zubima bravicama i žičanom luku. Njime ulkanjamo plak i ostatke hrane delujući između ovih površina. Zadnji deo superflosa je konac za čišćenje prostora između preostalih zuba i ispod ivice desni. Treba ga obaviti oko svakog zuba u obliku slova S i nežno ga voditi duž zuba ulazeći i pod ivice desni.

Kao alternativa Superflosu, mogu se nabaviti posebne krute omče (Threaderi, npr. GUM Eez-Thru Flos Threaders) kojima se provlači običan konac za zube.

Takođe kao pomoćno sredstvo može poslužiti i interdentalna četkica (npr. Gum Proxabrush Traveler) kojom se lepo mogu očistiti površine ispod žičanih lukova.

Ako nemate dovoljno manualne spretnosti da koristite konac i interdentalnu četkicu, možete nabaviti i aparat za irigaciju zuba pod pritiskom (waterpik). Za detalje se posavetujte sa svojim stomatologom!

 

ISPIRAJTE USTA RASTVORIMA FLUORIDA

Sve dok nosite fiksni ortodontski aparat savetujemo vam da jednom dnevno, nakon pranja zuba četkicom i pastom sa fluorom isperete zube rastvorom fluorida niske koncentracije (npr. Galenika FLUOROGAL rastvor od 223ppM F). FLUOROGAL rastvor se sipa u zatvarač bočice do gornjeg navoja (10ml) i vrši se ispiranje usta 1 minut. Nakon ispiranja, rastvor obavezno ispljunuti i pola sata nakon toga ne uzimati ni hranu ni tečnost.

 

IZBEGAVAJTE TVRDU, LEPLJIVU I SLATKU HRANU

Lista hrane koja ortodontskom pacijentu može zadati probleme deli se uopšteno na tri tipa:

Pretvrda hrana – ovakva hrana može iskriviti žičani luk i polomiti ili odvojiti bravice od zuba. Izbegavajte tvrd hleb, kosti led, tvrde slatkiše.. Pečeni kukuruz prvo odvojite od klipa. Svežu šargarepu isecite uzdužno i odgrizajte na zadnje zube. Jabuke isecite na kriške i odgrizajte na zadnje zube. Izbegavajte tvrda zrna kokica, a ljuske koje zaostanu uklonite zubnim koncem. (Pored tvrde hrane izbegavajte i grickanje olovki i svoje prste držite dalje od žičanih lukova)

Lepljiva hrana – takođe ova hrana može iskriviti žičani luk. Izbegavajte karamele, žvake i ostale lepljive slatkiše.

Hrana bogata šećerima – kada uzimate hranu bogatu šećerima, taj šećer ne koristite samo vi, već ga koriste i bakterije iz plaka na zubima za svoju sopstvenu ishranu. Kao krajnji proizvod bakterijskog razlaganja šećera stvara se kiselina koja dekalcifikuje zub i tako nastaje zubni karijes, prvo u vidu belih mrlja dekalcifikacije, a kasnije se na tom mestu stvaraju i prave šupljine (kaviteti). Zato je pored redovnog četkanja i končanja zuba, bitno i da slatkiše konzumirate samo uz glavne obroke! Nema ničeg opasnijeg po zube nego ako se između dva obroka jedu razne slatke grickalice uz gazirana pića! Gazirana pića pored šećera sadrže i ortofosfornu kiselinu koja i sama demineralizuje zub! Zbog te kiseline opasna su i gazirana pića bez šećera. Ako već morate nešto da stavite u usta između obroka neka to bude neko voće.

Dok nosite fiksni aparat

Bolnost zuba

Dva ili tri dana posle postavljanja fiksnog aparata ili posle zamene gumenih prstenova može nastati opšta bolnost zuba. Po potrebi se može uzeti sredstvo protiv bola, na primer Brufen ili Febricet.

Ukoliko osetite da vam bravice, nakon postavljanja aparata žuljaju obraz, u prvo vreme možete pokušati da nalepite zagrejani komadić voska na njih, kako bi prekrili oštre ivice. Uklonite vosak pre pranja zuba.

Ispadanje bravica, labavljenje gumica i traka

Ako primetite da se neka bravica odlepila od zuba, da se odvezao čvor, da se  razlabavio gumeni prsten ili da se je žičani luk iskočio iz ležišta u bravici, javite se kako bi zakazali vanredni termin u toku nedelje. Ukoliko se javi jači bol iz tih razloga, zovite i zakažite hitnu posetu, a do posete na oštre ivice žičanog luka ili na bravice možete nalepiti zagrejani komadić voska.

Bavljenje sportom

Tokom bavljenja sportom, trebalo bi nositi tzv čuvare usta i zuba (mouthguards). Privremeni čuvar usta i zuba se može kupiti u vašoj lokalnoj prodavnici sportske opreme. Individualno prilagođeni čuvari usta mogu se izraditi nakon završenog ortodontskog tretmana.anose na čistu, opranu protezu.

Pogledajte neke od naših radova