Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Povreda gornjoviličnog sinusa

Ova komplikacija može da se desi prilikom vađenja bilo kog bočnog zuba u gornjoj vilici. I pored svih preduzetih predostrožnosti, nekada je ova komplikacija, praktično, neizbježna zbog veličine i položaja gornjoviličnog sinusa.

Zapravo, u nekim slučajevima sinus može biti te veličine da vrhovi korijena zuba gornje vilice prominiraju u sinus, i da su pokriveni samo tankim slojem kosti (u nekim slučajevima prekriveni su samo sa sluzokožom). Tako, vađenje tih zuba neminovno dovodi do stvaranja otvora između usne šupljine i sinusa. Kao dodatak ovome, uslijed neadekvatne primjene instrumenata, može doći do utiskivanja dijela ili cijelog korijena u sam sinus. Liječenje komplikacije otvaranja sinusa zavisi od više faktora. Ukoliko je moguće (mali otvor, nema infekcije) otvor se zatvara jednostavnim pritiskom na krajevima rane. Ukoliko je otvor preveliki, vrši se hirurško zatvaranje otvora. Kada je u pitanju utiskivanje dijela ili cijelog korijena, tada se vrši otvaranje sinusa, uklanja se potisnuti korijen i zatvara se sinus. 

Maksilarni (vilični) sinus (M)

 

Nalazi se u telu gornje vilice, ispod očnih duplji. Najstalniji od svih sinusa, izrazito retko nerazvijen ili da nedostaje, što je uvek povezano sa poremećajem razvoja gornje vilice i deformitetima lica. Sinus je obično oblika trostrane piramide, koja je bazom okrenuta ka nosnoj šupljini, a vrhom ka telu zigomatične (jabučne) kosti. Sinus ima bliske odnose sa donje strane sa zubima, unutrašnje strane se nosnom šupljinom, gornje strane sa očnom dupljom i infraorbitalnim živcem i sa zadnje strane sa pterigopalatinskom i infratemporalnom jamama i njihovim sadržajem.