Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba. Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju završi sa vađenjem istih. 

Ako oni niknu i postave se normalno u zubni niz, mogu biti veoma korisni zubi. Ukoliko ih redovno perete mogu trajati celog života.

Zato što poslednji niču vrlo često nema dovoljno mesta u vilicama za njih, po nekad se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide. Tada takve zube nazivamo impaktirani zubi.

 

 

 

ZAŠTO IMPAKTIRANI ZUBI PREDSTAVLJAJU PROBLEM ?

Karijes. Takve zube je jako teško čistiti i vrlo brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguđe popraviti jer su nedostupni.

Oštećenje susednog zuba. Zbog takvog položaja umnjaka karijes vrlo lako može da se razvije i na drugom molaru ili može dovesti do resorpcije korena ovog susednog zuba. Nisu retki slučajevi kada procenimo da pored vađenja umnjaka treba izvaditi i drugi molar.

Infekcija. Preko krune zuba se uglavnom nalazi deo mekog tkiva a između njih je prazan prostor u kome se zadržava hrana i vrlo je pogodan za razmnožavanje bakterija. Ovaj deo gingive preko krune može biti otečen i bolan, iz njega se može cediti gnoj sa neprijatnim zadahom iz usta. Otok se može proširiti na obraz, regionalne limfne žlezde mogu biti otečene. Pre nego što su otkriveni antibiotici, infekcija u ovom regionu je ugrožavala život bolesnika zbog moguće opstrukcije disajnih puteva.

Ciste. Mogu se formirati okolo nekih impaktiranih zuba, stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat.

Prelom donje vilice. Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

KADA IH JE POTREBNO VADITI?

Ukoliko imate 25 godina ili manje i imate impaktirane umnjake, sigurno će vam biti bolje ako ih izvadite. Kod osoba koje imaju preko 30 godina a impaktirani umnjaci su duboko u kosti, tada se oni mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se delimično pojavili u ustima tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba. Za svakog pacijenta se vrši procena rizika i određuje dali će ta intervencija napraviti korist koju očekujemo.

Gotovo je sigurno da će impaktirani zubi napraviti problem ako se ostave na mestu. Ovo se naročiti odnosi na donje impaktirane umnjake. Komplikacije se obično pojave iznenadno, ponekad u životnom dobu kada postoji neko drugo hronično oboljenje koje može da komplikuje intervenciju.

Čim se smiri akutna infekcija (ukoliko je postojala) zub treba izvaditi. Sada se preporučuje da impaktirane zube treba izvaditi između 14 i 25 godine života, bez obzira dali prave probleme ili ne. Intervencija je lakša kod mlađih osoba i oporavak ide brže i sa manje komplikacija. Relativno jednostavna intervencija kod mlađih osoba može biti komplikovana kod starijih.

KAKO IZGLEDA PROCEDURA?

Za početak je potrebno da zakažete termin preko telefona, tada će vam biti rečeno da napravite OPT rtg snimak (snimak cele gornje i donje vilice) i gde to možete da uradite. Na prvom sastanku ćemo uraditi klinički pregled, analizirati rtg film, diskutovati o mogućoj terapiji i na kraju eventualno zakazati termin za operaciju. Potrebno je da upoznamo kakvo je vaše opšte zdravstveno stanje, da bih odredili faktore rizika (ukoliko postoje). Cela procedura će vam biti objašnjenja i imaćete mogućnost da postavljate pitanja o svemu što vas interesuje.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna, mada malo neprijatna.

Cela procedura traje oko sat vremena, ponekad nešto duže,ali nikad nemožemo tačno reći pre operacije.

KAKO SE SPREMITI ZA OPERACIJU ?

 • Ukoliko ste maloletni u pratnji mora biti bar jedan od roditelja
 • Uzmite laganu hranu (obavezno nešto jedite)
 • Obucite laganu, komfornu odeću
 • Nemojte staviti kontaktna sočiva, minđuše na nosu, usni ili jeziku

ŠTA DA OČEKUJETE POSLE OPERACIJE ?

Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osetiti :

 • Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lek za bolove( Brufen, Nimulud, Analgin) može pomoći
 • Otok, koji je najveći drugog dana posle operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan posle operacije i nastaviti još dva dana. Hladiti 15 minuta i praviti pola sata pauzu i tako neizmenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu sa hladnom vodom.
 • Prisustvo male količine krvi u pljuvačci. Ponekad traje i 2 do 3 dana posle operacije.
 • Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vežbali da otvarate usta jače ova neprijatnost će brže nestati.

Svi ovi simptomi su privremeni, i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne se može produžiti i na nekoliko meseci.

Pacijent dolazi za nedelju dana posle operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled.

KAKO SE PONAŠATI POSLE OPERACIJE ?

 • Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u narednih 24 sata posle operacije.
 • Nemojte pušiti narednih 36h posle operacije. Pušene može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.
 • Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis.
 • Kontrola krvarenja. Posle završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo da definitivno zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 min. Posle toga nemojte ispirati usta ! Ukoliko i dalje krvari nazovite ordinaciju.
 • Kontrola bola. Posle operacije biće vam prepisan lek protiv bola. Nemojte uzimati one lekove koji sadrže aspirin, jer možete produžiti krvarenje.
 • Tečno kašasta ishrana. Bez toplin napitaka i tvrđe hrane koja bih mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje posle operacije.
 • Pojačana higijena usta. Deo sluzokože usta gde se nalaze konci možete tretirati sa vaticom obmotanom okolo prsta i natopljenom u čaj od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi deo usta redovno prati.
 • Za kraj. Treba da nazovete svog stomatologa ukoliko posle hirurškog vađenja donjeg umnjaka primetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prvih 24 sata posle hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lekova neprijatni simptomi su podnošljivi.

Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, vaših godina i regenerativnih sposobnosti vašeg organizma treba da očekujete da će te se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za 2 do 4 dana. U našoj ordinaciji većina pacijenata se odluči za hirurški zahvat u četvrtak ili petak i većina od njih je sasvim sposobna za posao u ponedeljak.

NAPOMENA : Ukoliko ste nesigurni dali da prihvatite predloženu hiruršku intervenciju, dobra ideja je da potražite mišljenje još jednog oralnog hirurga. Dali ćete prihvatiti predlog terapije (ili ne) zavisi samo od vas, zato je veoma bitno da ste dobro informisani.

Vađenje impaktiranog umnjaka je hiruška procedura i bitno se razlikuje od vađenja izniklih zuba. Postoperativne komplikacije su moguće. Da bi se izbegle, potrebno je pridržavati se datih uputstava:

 • Zarastanje rane je individualno i varijabilno kao i pojava bola.
 • Pojava otoka je uobičajna pojava. Otok je najinteyivniji drugog i trećeg postoperativnog dana.
 • Moguća je pojava bola u predelu vrata i grla.
 • Susednizubi mogu biti privremeno osetljivi.
 • U uglu usana mogu nastati bolne pukotine zbog istezanja usana u toku operacije - upotrebiti neku mast za usne.
 • Može se javiti blago povišena temperatura u prvih 24-48 sati.
 • Ponekada na kož, u predelu operisanog zuba, pojavljuje modrica.
 • Mogu se javiti otežano otvaranje usta i teškoće pri žvakanju.
 • Savetuje se izbegavanje pušenja bar 7 dana (nikotin smanjuje stabilnost ugruška pa postoji realna opasnost njegovog raspadanja i pojave izuzetno jakog bola poznatog kao alveolitis, alveolit)
 • 24 sata posle intervencije dozvoljeno je pažljivo ispiranje rane posle jela toplom slanom vodom(pola kašičice soli u čašu tople vode).
 • Ukoliko postoji produženo krvarenje, nemogućnost otvaranja usta, visoka temperatura kao i ekstremno veliki otok obavezno se javiti lekaru.