Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Preventivna stomatologija

Veoma je važno steći naviku redovne posete stomatologu.Kontrolnim pregledima dva puta godišnje, ukoliko Vaš stomatolog ne savetuje drugačije,moguće je sprečiti gotovo sva oboljenja usta i zuba, ili ih otkriti u ranim stadijumima, pa započeti adekvatnu terapiju.

U našoj ordinaciji možete obaviti kompletan stomatološki pregled,uz konsultaciju lekara specijalista svih oblasti stomatologije, kao i detaljno obrazložen plan terapije, prilagođen Vašim potrebama.

Zubni karijes i sprečavanje njegovog nastanka, bez obzira na godine uložene u istraživanja, još uvek nije ni blizu rešen, te je još uvek ozbiljan javnozdravstveni problem kojim se širom sveta intenzivno bave stručnjaci iz tog područja. Osnovni problem njegove učinkovite prevencije je to što je on multifaktorijalno oboljenje,dakle ,više različitih faktora utiče na njegov nastanak ,pa zbog prirode same bolesti nije moguće u liječenju i preventivi primeniti samo jedno sredstvo. Individualizacija svakog pacijenta i pojedinačna procena rizika za razvoj karijesa može olakšati i unaprediti naše preventivne postupke i nastojanja. Naravno, tu veliki uticaj mogu imati različiti objektivni problemi i nedostaci koji kod pojedinca mogu i dodatno otežati očuvanje oralnog zdravlja.

Motivacija i obuka pacijenata za održavanje oralne higijene

 

Pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu meru oralne higijene i neophodan je uslov u   sprečavanju nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba koristi pravilnu tehniku pranja zuba.

Pranje zuba zahteva minimum 3-5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjaju hrana, plak i bakterije sa površine zuba i jezika.

Nastavi čitanje

Profesionalno čišćenje zuba

Održavanje Vaših zuba čistim, jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti da Vaš osmeh ostane zdrav.Redovne kontrole i čišćenje kod stomatologa su važni, takođe.Podrazumevaju profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba, kao što su zubni kamenac,konkrementi,  pigmentacije i  zubni plak, upotrebom ultrazvuka i rotirajućih četkica  i  gumica za poliranje.Paste i rastvori koji se pri tom upotrebljavaju,prilagodjeni su Vašim potrebama.

Nastavi čitanje

Fluorizacija

Fluoridi se u prevenciji karijesa koriste dosta dugo.Imajući u vidu dugogodišnu polemiku oko toga da li su oni štetni po zdravlje pacijenta i koliko je njihova primena bezbedna i opravdana,potrudili smo se da Vam, koristeći znanja i iskustva velikog broja naših profesora i kolega približimo ovu terapijsku metodu.

Opširnije na blogu

Zalivanje jamica i fisura


Neizostavni deo preventivnog programa je i profilaktički postupak zalivanja, tj. zaštite jamica i fisura griznih površina zuba od kariogenih faktora u ustima. Ovaj postupak jedan je od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa. Prvenstveno se štite prvi stalni kutnjaci koji su nesumnjivo najznačajniji zubi za razvoj i i funkciju organa za žvakanje. Ova jednostavna, bezbolna i bezbedna mera namenjena je novoizniklim zubima, ali i svakom zubu za koji se proceni da se nalazi u visokom riziku za nastanak karijesa. Ovo su minimalno invazivne stomatološke procedure koje deca vrlo lako prihvataju, a doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja i usta.

Nastavi čitanje

Izrada svih vrsta splintova i štitnika za zube

Izrada sportskog štitnika za zube

Povrede zuba su vrlo čest razlog posete stomatologu.

Sila koja deluje,bilo direktno na zub ili preko mekih tkiva i obraza i usana,može dovesti do ozbiljnih povreda tvrdih zubnih tkiva i zubnog živca.

Do povreda može doći u svim životnim situacijama, ali, postoje profesije i hobiji koji nose veći rizik od povređivanja.

Nastavi čitanje