Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Frenulum je mišićno- vezivno-sluzokožni nabor.

U usnoj duplji uglavnom je najizraženiji na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice, postavljen između gornjih centralnih sekutića.Takođe,frenulum postoji i na spoju donje usne i alveolarnog grebena donje vilice.

Lingvalni frenulum nalazi se na spoju jezika i poda usta.

Svi ljudi imaju frenulume, manje ili više izražene.Ukoliko su njihove dimenzije velike ili su tako postavljeni  da ugrožavaju zube i njihov potporni aparat,ili remete funkciju  orofacijalnog sistema,potrebno ih je odstraniti hirurškim putem.

 

Odstranjivanje frenuluma ili pomeranje njegovog pripoja naziva se frenektomija.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji,bezbolna je i traje kratko.Pojava komplikacija je izuzetno retka.a ako se i pojave,blagog su karaktera.

Koje problem može napraviti frenulum?

Frenulum može biti uzrok dijasteme- razmaka između zuba.Ukoliko se primeti njegov neadekvatan pripoj u period mlečne denticije i on se odstrani tada,dijastema se može sprečiti.

Ukoliko se dijastema želi zatvoriti ortodontski,svakako je potrebno ukloniti frenulum,jer će on, u protivnom, biti uzrok recidiva!

Frenulum,takođe može biti uzrok pojave recesija na zubima koji su u blizini njegovog pripoja.Njegovim uklanjanjem u ranijem životnom periodu,možemo sprečiti njihov nastanak,ali, takođe , terapija recesije je besmislena,bez uklanjanja frenuluma.

Ako je izražen,lingvalni frenulum ugrožava pokrete jezika,pa samim tim ometa žvakanje,gutanje i govor.

Izražen frenulum ugrožava stabilnost protetskih nadoknada,pa se , u tom slučaju uklanja iz protetskih indikacija.