Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

Klaćenje i ispadanje mlečnog zubića je fiziološka pojava,dakle,potpuno je normalna i priroda se potrudila da protiče, uglavnom bez problema.

Koren mlečnog zuba se resorbuje i zub počne da se klati,do potpunog ispadanja.Pošto je klaćenje bezbolno ili uz vrlo blage tegobe,deci je često zanimljivo da jezikom ili prstima dodatno rasklaćuju zubić.

 

Vađenje mlečnog zuba pre ili posle vremenskog perioda predviđenog za to može dovesti do  komplikacija,zato,ne bi bilo loše da,pre nego do njih dođe posetite stomatologa i posavetujete se sa njim u vezi predstojeće smene zuba Vašeg deteta.

To je lepa prilika da dete poseti stomatologa na kratkom pregledu,bez straha od bilo kakve intervencije i opusti se u ordinaciji.

Iako su generacijama u nazad mlečni zubi vađeni kod kuće, a sama intervencija proticala bez ikakvih problema,nekada je potrebno da interveniše stomatolog

Vadjenje mlecnih zuba predstavlja laku hirursku intervenciju,posebno ako je u pitanju fizioloska smena i uznapredovala resorpcija.Neophodan je posebno pazljiv pristup  detetu, uz razumevanje i strpljenje kako bi se izbeglo negativno iskustvo ili nastajanje straha.

Detetu treba objasniti osecaje koje ce iskusiti, ali bez pokusaja da se prevari.Izbegavati izraze kao sto su “bol” i  “krckanje” a  koristiti  “peckanje” i “pomeranje”  kada govorimo o anesteziji ili vadjenju zuba.

Oralnohirurske zahvate kod dece je najbolje uraditi u jutarnjim casovima dok su deca odmorna i sveza.Dobro bi bilo da deca neposredno pre intervencije 1,5-2h imaju lagan obrok I da su obavila svoje fizioloske potrebe.

Hirurske instrumente pripremati van domasaja pogleda deteta.

Najteza komplikacija je vadjenje stalnog zamenika (premolara) zajedno sa korenima mlecnog zuba. Ako ipak dodje do nezeljene komplikacije moguce je vracanje klice zuba u svoje leziste i mozemo ocekivati potpuno prihvatanje,a kasnije i neometano nicanje.Da bi se izbegla komplikacija  neophodno je pre ekstrakcije na osnovu  rendgen analize odrediti odnos zametka stalnog zuba i korena mlecnog zuba.

Da bi se sprečile komplikacije posle vadjenja zuba, roditeljima treba dati uputstvo o ponasanju deteta nakon vadjenja zuba:

  • Da dete  ne ispira usta
  • Da ne gricka usne i obraz (jer mogu nastati bolne ranice nakon prestanka anestetika)
  • Da uzima kasastu i mlaku hranu